21
мај

Hiperbarična oksigenacija i šećerna bolest

O šećernoj bolesti (diabetes mellitus), sve češćem neprijatelju čoveka savremenog doba mnogo puta je pisano iz gotovo svih aspekata.

 Cilj ovog teksta je upozoriti širu javnost sa još jednom nažalost, gotovo nepoznatom metodom poboljšanja zdravstvenog stanja i kvaliteta života osoba sa šećernom bolešću hiperbaričnom  medicinom, tj. njenom metodom lečenja HBO (hiperbaričnom oksigenacijom).

Pravilnom i pravovremenom primenom metoda hiperbarične oksigenacije u preventivi i pravilnom lečenju bolesnika sa šećernom bolesti ( svih starosnih grupa ), značajno možemo smanjiti njihove patnje, poboljšati im kvalitet života i produžiti radne, seksualne i druge za život važne osobine. Pri tome ne treba zanemariti da sa time svakom bolesniku i društvu u celini štede enormna materijalna sredstva.

HBO ne može izlečiti od šećerne bolesti, ali je metoda koja daje izvanredne rezultate u prevenciji i lečenju njenih posledica, poboljšava kvalitet života, radnu sposobnost i postiže neuporedivo bolji učinak sa desetak i više puta manjim troškovima lečenja u odnosu na lečenje bez primene HBO.

Primenjena na vreme umnogome smanjuje i odlaže razvoj komplikacija gde tretmani popravljaju svojstva i pojačavaju učinak dejstva insulina. Primenom HBO ne samo da se ublažava i usporava tok bolesti, koje dolaze kao nuspojave šećerne bolesti, već dolazi i do izlečenja ili zaustavljanja dalje progresije pojedinih od njih.

Preventivno kod dijabetičkog stopala sa potencijalnom otvorenom hroničnom ranom veliki broja pacijenata na HBO reaguje sprečavanjem nastanka rane čime se omogućuje kretanje, izbegava rizik gangrene, uklanja ili smanjuje opasnost od amputacije.

Kod dijabetičke polineuropatije (oštećenje živaca), a zbog gubitka osećaja, bolesnici u početku nisu svesni nastajanja rane, žulja a neretko i hladnoćom ili toplotom izazvanih promena na stopalu, koje se kasnije komplikuju nastankom infekcije.

HBO ispravlja taj neurološki deficit kod visokog procenta bolesnika, preko zaustavljanja mehanizma nastanka dijabetičkog stopala. Kod dijabetičke retinopatije i makulopatije – slabovidosti, pravovremenom upotrebom HBO-a izbgava se ili jako smanjuje krvarenja u mrežnjači, kao i potreba za laserskim spaljivanjem krvarećih krvnih sudova (što pomaže u zaustavljanju krvarenja, ali ostavlja nepopravljive ožiljke na mestima primene).

HBO ne samo da igra važnu ulogu u lečenju posledica šećerne bolesti, nego ima itekako jake preventivne sposobnosti odlaganja i ublažavanja njenih komplikacija.

HBO ne zamjenjuje upotrebu lekova, hiruršku revaskularizaciju, banjsko klimatsko lečenje, fizikalne tretmane, ali je potrebno obavezno primenjivati u lečenju kad je god je to moguće, kao dodatnu terapiju koja potpomaže uspešnost lečenja.